Anlägg en häck runt din uppfart

När du har byggt ett garage och lagt en snygg grusad eller asfalterad uppfart på tomten så kanske du funderar på att avgränsa uppfarten? Det finns flera sätt att göra detta, ett av de vanligaste och populäraste är att plantera en häck runt uppfarten. De gröna buskarna ger ett vackert, grönt och naturligt intryck som lyfter hela tomten och skapar trivsel.

Här får du några tips om vad du ska tänka på om du funderar på att avgränsa din uppfart med en häck.

Marksten, grus eller asfalt

Uppfarter är oftast lagda med marksten, grus eller asfalt, men även betong är ett material som har blivit mer populärt på senare år. Frågan är vad som passar bäst till ditt hus, din tomt och ditt garage.

När det handlar om häckar finns det en hel del att välja på. Tre av de vanligaste häckarna som är populära i dessa sammanhang är Thuja, Lagerhägg och Avenbok.

Thuja är en av de mest omtyckta häckväxterna i svenska trädgårdar. Den är grön året om vilket ger ett snyggt intryck och skydd från insyn hela tiden. De vanligaste sorterna är Thuja Brabant som växer snabbt och yvigt och passar bra att formklippa och Smaragd som inte behöver klippas som en kon. Thuja Brabant kan bli väldigt hög och behöver klippas en gång om året. Därför väljer många smaragd till sina uppfarter då den är betydligt mer lättskött.

Avenbok är perfekt för både stora och små trädgårdar och skapar bra skydd mot insyn. Avenboken ska inte klippas förrän den nått exakt önskad höjd på hösten. Bladen ändrar färg på hösten och faller sedan av på hösten, vilket minskar skyddet mot insyn vintertid. Denna häck är mycket enkel att plantera och sköta, anpassar sig lätt och tål även hård beskärning.

Lagerhägg är den grönaste av alla häckar och är poppis bland trädgårdsdesigners då dess stora gröna blad håller året runt. På våren kommer dessutom härliga orangebruna skott och den har vackra vita blommor som grädde på moset. Denna häck finns i många varianter, på handelsträdgården kan de säkert hjälpa dig att hitta rätt.

Så här planterar du din häck

Börja med att gräva en ränna, plantera i genomarbetad jord för att dina plantor ska få bästa möjliga förutsättningar att växa. Rännan bör vara ungefär 25-30 cm djup, men större växter kräver större djup och bredd. Det är viktigt att det finns plats för lös jord runt plantorna för att rötterna ska få näring.

I normala fall sätts plantorna tätt, men det beror på vilken häck du använder. Vattna grundligt och se till att häcken tillförs extra vatten när det är varmt och torrt ute. Detta är framförallt viktigt de första åren i häckens liv. Ogräs bör också rensas bort.

Vi har stor erfarenhet av asfaltering
14 Apr 2022