Asfalt är en relativt tålig yta men behöver ändå viss tillsyn. Exakt hur många år en asfalt uppfart klarar sig beror på en rad omständigheter. Hur ofta man behöver fylla på slitlagret , alltså det översta lagret av asfaltsbeläggningen beror främst är det hur asfaltsytan nyttjas och mängden trafik. Däcken spelar också in då gamla dubbdäck sliter betydligt mer än den moderna varianten.
Man kan säga att det behövs ett nytt slitlager till en vältrafikerad landsväg eller en riksväg med ungefär 6-10 års mellanrum. En del Europavägar som ligger nära stora städer utsätts dock för mer slitage och behöver tätare underhåll.
Om vägen eller gatan är mindre och bilarna få och farten låt som kan man vänta 15-20 år med att lägga nytt slitlager. Många kommuner väntar dock betydligt längre med underhållet vilket gör att vägen eller gatan kan behöva omfattande renovering. Det leder tyvärr till ökade kostnader för kommunen och skulle kunna avhjälpts om man tagit tag i underhållet tidigare.
Ta hand om din uppfart
När man asfalterat en yta är det viktigt att man tar hand om den för att skall hålla sig fin. Asfalt behöver inte så mycket skötsel men det är ändå bra med viss tillsyn så att din asfalterad uppfart inte förfaller och behöver göras om.
När man utsätter sin uppfart för tyngd och kemikalier så slits den, det är ett naturligt förlopp. Man kan försöka vara noggrann med att inte mecka för mycket med sin bil eller motorcykel utan underlägg då olja och bensin löser upp asfalt. Det räcker med plywoodskivor eller en presenning för att hindra det värsta spillet.
Rensa ogräs som kommer genom eller växer bredvid asfalten
Ogräs skall ryckas upp med en gång. Tyvärr kan maskrosor och annat spränga upp genom asfalten och lämna fula skador. Det går dock att laga skador som blivit på asfalten själv.
Reparationsasfalt
På senare år har det blivit vanligt och populär att använda reparationsasfalt. Reparationsasfalt, eller kallasfalt som det också kallas finns från många olika tillverkare. Den här typen av asfalt är relativt enkelt att använda själv och man får oftast mycket fina resultat när man lagar mindre skador såsom potthål eller gropar. Kallasfalten skall vara lika bra och hålla samma kvalitet som vanlig asfalt.
Kallasfalten har fått sitt namn just eftersom den inte behöver vara varm när den används. Den kan appliceras direkt från burken i en utomhustemperatur som ligger mellan -25° och 50° celsius. När massan packas och komprimeras börjar asfalten härda och stelna.
Den här typen av asfalt är gjord för att använda för reparation men det finns även andra användningsområden. Kallasfalt fäster på både trä och betong samt även vissa metaller. Det gör att man till exempel även kan använda den för att täta runt ett brunnslock eller lägga runt stenplattor för att de inte skall glida iväg. Kallasfalt kan vara bra att ha hemma för att snabbt kunna laga små skador som uppstår.
Anlita professionella asfaltsläggare
Om du behöver renovera din uppfart eller asfaltera en större yta så är det bättre att anlita professionella asfaltsläggare än att försöka göra det själv. Varm asfalt kan vara farlig att handskas med på egen hand. Det är svårt att lägga asfalt och det krävs också ett visst förarbete för att det skall bli riktigt bra och hålla länge.Om aslfaltsarbetet är dåligt gjort kan du tvingas riva upp hela arbetet vilket bara kommer betyda mer kostnader för dig.
Att hitta en prisvärd och och duktig asfaltsfirma brukar inte vara särskilt svårt, du kan enkelt söka med Google efter olika lokala företag som gör asfaltsarbeten. Det finns även tjänster som Offerta där du kan leta efter den här typen av entreprenörer.
Andra inlägg
- Regler för att anlägga uppfart, carport och garage
- Så blir du av med ogräs på uppfarten
- Anlägg en häck runt din uppfart
- Så håller du din uppfart halkfri
- Installera uttag för kupévärmare – en guide
- Smarta trafikspeglar gör din uppfart säkrare
- Tips på snygga häckar till villan
- Bygg en enkel carport – en guide