Bygg en enkel carport – en guide

För många är bilen den mest värdefulla ägodelen som de har och för att den skall hålla sig hel och fin i många år är det bra att investera i och bygga ett skydd för den. En carport ger bilen skydd mot solen på sommaren, skydd mot regn på hösten och skydd mot snö och is på vintern. Med andra ord slipper man bränna sig på heta säten, bli blöt medan man packar bilen eller skrapa isiga rutor. Väljer du att sätta upp en carport med väggar så kommer det också skapa en plats med lä. I den här guiden får du tips om sådant som är bra att tänka på när man skall bygga en carport.

Förbered för din carport

Innan man börjar bygga på sin tomt måste man ta reda på om det behövs bygglov eller ej. Fristående carports med dimensioner under 25 kvm räknas som Attefallshus och behöver inte bygglov vanligtvis men om du tänkt bygga carporten nära eller i anslutning till ditt hus så kan du behöva bygglov. Det gäller också om du tänkt bygga nära vägen eller nära din grannes tomtgräns. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun så berättar de mer vilka regler som gäller. Du kan läsa mer om regler för carport här!

Planera för mer än en bil

När du vet mer om vilka regler som gäller i din kommun kan du planera bygget därefter. Tänk på att man nästan aldrig kan få nog med förvaringsutrymme. En carport blir snabbt en uppsamlingsplats för verktyg, trädgårdsredskap, cyklar, pulkor, leksaker och annat som hör utomhuslivet till. Det är lika bra att planera in från början så att det finns plats för det.

Planera även för annat som du vet familjen kan ha nytta av. Om du bygger en vägg som ger lä kan det vara en god ide att ställa ett planteringsbord på andra sidan, du kan också bygga en terrass för soliga sommardagar. Carporttak är utmärkta att vinkla så att du med fördel kan sätta solceller på dem. Det är också en viktig framtidsinvestering. Ett solcellstak kan hjälpa dig att smidigt och billigt ladda upp din elbil eller elcykel. Allt behöver inte göras på samma gång men det är bra att ha en plan och lämna utrymme för det som man tänker bygga på sikt.

bygg en carport

Välj en carport som passar dig

En carport kan vara bara fyra stolpar och ett tak, det är taket som ger skugga när solen skiner och som hindrar dina rutor från att bli isiga på på vintern. Vilken typ av carport som man väljer att bygga beror mycket på huset och vad som redan finns på tomten. Det kan vara praktiskt med väggar då det ger mer förvaringsmöjligheter och lä. En carport som sitter ihop med huset kan dessutom skapa skydd över köksingången vilket kan vara skönt.

Beroende på hur händig du är så kan du välja att köpa en byggsats som du och en vän bygger ihop eller så anställer du en snickerifirma som hjälper dig bygga carporten. Även om en carport inte är ett avancerat bygge så behöver man viss kunskap för att carporten skall hålla och vara säker att vistas under.

Tänk igenom belastning och säkerhet

Om du väljer att bygga din carport själv så behöver du ta i beaktning snömängden som ditt tak behöver bära på vintern. Sverige är indelat i olika snözoner som reglerar hur mycket snötyngd ett tak ska klara av, det är olika för Ystad och Haparanda. Man skall inte snåla med dimensionerna i bygget utan bygga en rejäl carport. Väggar och ett vidbyggt förråd kan hjälpa till att stabilisera carporten, dessutom får du mer förvaringsyta.

Oavsett vad du väljer för typ av carport så bygger man på samma sätt. Först planerar man, grundlägger och bygger stommen. Sedan lägger man tak och reser eventuella väggar.
Efter det sätter bygger man hyllor och monterar krokar.

Vi har stor erfarenhet av asfaltering
19 Jan 2022