Installera uttag för kupévärmare – en guide

På vintern är det mycket olustig att börja dagen med att skrapa rutor och sätta sig i en iskall bil. Har man bråttom och skrapar rutorna slarvigt är det dessutom mycket trafikfarligt. En elektrisk kupévärmare gör att föraren slipper bli stel och kall samt håller rutorna im- och isfria. Kupévärmare är en bra investering som ger dig glädje varje dag under den kallaste tiden på året.

Om du vill ha ett uttag i bilen för din kupévärmare så skall den helt göras av en fackperson. Annars kan du dra en förlängningskabel från huset och i din bil, till exempel genom rutan, som du kopplar ihop med din kupévärmare. Anställer du någon som installerar ett uttag för kupévärmaren kan du lika väl också installera en motorvärmare. Det kostar ungefär 2000 kr men kommer sänka din bränslekostnad och öka trivseln.


kupevärmare

Så fungerar en kupévärmare

Kupévärmaren ansluts via stickpropp till ett jordat uttag och drivs med 230V. Det fungerar så att ett keramiskt PTC- element värmer upp luften som sedan en motordriven fläkt skickar ut i bilen. PTC- elementet i kupévärmaren fungerar på ett mycket smart sätt. När elementet blir varmare så förändras det elektriska motståndet vilket gör att effektuttaget minkar. På så sätt blir kupévärmaren självreglerande vilket är mycket praktiskt.

Man kan placera sin kupévärmare på lite olika ställen, de flesta placerar den längst fram på passagerarsidan. Det kan dock vara ett dåligt ställe då den måste samsas med leriga skor och antagligen kommer bli mycket smutsig. Vissa placerar den på instrumentbrädan. En del bilar har plats för att installera kupévärmare. Installerar du ett uttag kan du med fördel fråga den som gör det jobbet var de rekommenderar att du placerar kupévärmaren. Det viktigaste är egentligen att kupévärmaren placeras så att den varma luften kan spridas och den inte riskerar att täckas över eller värma upp något som kan ta skada.

Välj rätt kupévärmare för din bil

Det finns olika typer av kupévärmare som lämpar sig för olika typer av bilar. Har man en stor bil kan man behöva en med högre effekt för att få det varmt och skönt. Det finns också de kupévärmare som har en inbyggd timer vilket gör att du inte behöver gå ut och sätta på den på morgonen utan den drar helt enkelt igång själv när det är dags.

Se till att din kupévärmare är säker så att den till exempel stänger av sig själv ifall en jacka eller något annat skulle råka hamna över den. De flesta kupévärmare har ett överbelastningsskydd som gör att en säkring går ifall den blir för varm eller något går fel. Om kupévärmarens säkring går kan man oftast få igång den igen genom att dra ut kontakten och vänta i en halvtimma innan man pluggar in den igen. Många kupévärmare har dessutom ett smältskydd ifall överbelastningsskyddet inte fungerar.

Användning av kupévärmare

Hur du kan använda din kupévärmare beror lite på vilken typ av kupévärmare som du köpt och vad den har för typ av styrka. Kupévärmaren måste vara inkopplad och få ström för att fungera. Om du din kupévärmare har en timer kan du ställa in när du vill att den skall slås på annars måste du slå på den manuellt innan användning.

Om det är -15°C eller kallare så skall du slå på kupévärmaren ungefär två timmar innan avfärd. Är temperaturen mellan -15°C och +-0 räcker det med en och en halv till en timma innan du åker. Mellan +-0°C till +10°C kan du slå på den 15 - 30 minuter innan du sätter dig i bilen. Om det är över +10°C så behöver du inte ha någon kupévärmare på.

Vi har stor erfarenhet av asfaltering
16 Feb 2022