Tips på snygga häckar till villan

Det finns många fina häckar att sätta upp runt ditt hus. En häck ger ett vänligt intryck mot gatan och är ett mjukare alternativ än staket eller mur. Samtidigt skyddar en häck mot insyn på ett tillfredsställande sätt. Häckar kan skapa rum i trädgården och gömma sådant som soptunnor och kompost. Det är inte svårt att plantera en häck, däremot kan det vara svårt att välja då det finns många alternativ. I den här texten guidar vi dig igenom de många olika sorter och varianter som finns

En häck som passar dig

Vilken häck som ni skall välja till ert hus beror på flera faktorer. Såklart tycke och smak men även hur mycket tid ni har att lägga ner på skötsel av häcken, trädgårdsvana samt i vilken del av Sverige som du bor. En häck står oftast i flera decennier när du väl planterat den så det är bra att tänka efter noga innan. Vissa typer av häckar går att ha både som friväxande och formklippta, är man osäker på hur man vill ha det kan man med fördel välja en sådan häck.

Lättskötta häckar

Om du vill ha en häck som inte kräver så mycket underhåll och som är enkel att ta hand om skall du välja en friväxande och blommande häck. En friväxande häck klipps bara ner en gång precis när man planterat den och sedan så får den växa upp helt fritt. Häckar som blommar är vackra och får ett dekorativt mervärde. Blommande häckar passar särskilt fint om du har en lite romantisk och lantlig stil i din trädgård. De passar också bra som avdelare inne i trädgården. Blommande och friväxande häckar tar större plats så det gör sig bäst i större trädgård som behöver fyllas ut.

Exempel på blommande häckar är trädgårdstok, låg rosenspirea, norsk spirea, praktspirea, prakthäggmispel, syren och oxel. Vill du ha en friväxande häck utan större blommor kan du välja svartaronia, korallkornell eller slånaronia

syrenhäck
Syrenhäck

Prydliga och formklippta häckar

Formklippta häckar ger ett väldigt prydligt och välskött intryck. De är täta utan att ta så stor plats. En formklippt häck behöver klippas kontinuerligt för att bli tät när den växer upp. Sedan behöver den klippas ungefär en till två gånger om året för att hålla sin form. Beroende på hur hög du vill ha häcken finns det olika varianter att välja mellan. Buxbom passar som låg häck medan bok eller tuja gör dig bra som hög häck.

De häckväxter som passar bra som formklippta är avenbok, hybrididegran, liguster, svartaronia, måbär och häckoxbär.

ligusterhäck
Ligusterhäck

Välj en häck som trivs

När du ska välja häck bör du välja en häck som har förutsättning att trivas där den skall stå. Ifall häcken inte tar sig riktigt så riskerar den att bara bli gles och missprydande. Läs på om din klimatzon och kolla upp sådant som hur solig platsen är, vad där finns för jordmån, om det blåser mycket där och om förekomsten av vägsalt. Fråga din lokala trädgårdsgrossist om den häcken som du tänkt plantera kommer trivas bra med de förutsättningarna som finns.
Om du bor i norra Sverige är det extra viktigt att välja en tålig växt. Tåliga häckväxter är till exempel måbär, häckoxbär och sibirisk ärtbuske.

En grön häck på vintern

Alla häckar är inte gröna året om. Vissa fäller sina löv på hösten. Korallkornell är väldigt snygga även utan blad med sina röda stammar. En häck som är grön och tät även på vintern har den fördelen att den ger insynsskydd året runt. Häckar med barr, som till exempel idegran eller tuja, är garanterat gröna året runt om. Vill du istället ha en växt med löv så finns det liguster som inte fäller löven på hösten.

Vi har stor erfarenhet av asfaltering
27 Jan 2022