Smarta trafikspeglar gör din uppfart säkrare

Trafikspeglar kallas även utfartspegel och ibland för vägspegel eller siktspegel. En välmonterad trafikspegel ökar säkerheten där sikten är skymd. Vägspeglar passar bra där det är tät bebyggelse, i vägkorsningar, vid utfarter och uppfarter. Att montera en trafikspegel är ett bra sätt att måna om alla trafikanter som rör sig i området. En vägspegel är betydande i trafiken för både cyklister, bilister och fotgängare då den skyddar i trafikmiljön genom att underlättar sikten och på så sätt säkrar upp både utfart och framfart på svåröverblickbara vägsträckor.

trafikspegel säkrar din uppfart

Att montera en eller flera vägspeglar på eller vid din uppfart är nästan en nödvändighet ifall du har barn som springer ut utan att tänka sig för. Speglarna gör att dina barn ser bättre men också att du och andra bilister som kommer åkande kan se barnen och stanna i tid.

Köp en trafikspegel i tåligt material

Förr i tiden tillverkades vägspeglarna av billigt spegelglas som är i princip en glasbit med påklistrad spegelfilm. Den här typen av trafikspegel var väldigt ömtålig och gick lätt i kras. Det tillverkas också speglar som var helt i rostfritt stål, men det materialet var inte särskilt bra på att återspegla, även om det är mycket hållbart.

Idag tillverkas de flesta trafikspeglar i akryl eller i polykarbonat. Speglarna i akryl har ett krossvärde som är 80 gånger starkare än glas. De är betydligt mer hållbara och tåliga. Ändå rekommenderar man att använda de här speglarna på ställen som inte är så utsatta för sabotage såsom vid mindre eller privata utfarter, inhägnade gårdar och liknande platser. Skall vägspegeln sättas upp vid en allmän väg, skola, parkeringshus eller i en stadsmiljö skall man istället välja en spegel i polykarbonat som är helt okrossbart. Polykarbonat är en seg plast som är mycket svår att förstöra.

Säkra din uppfart

Att sätta upp speglar så man har en bra överblick är en bra början, det finns även andra sätt att se till att din uppfart är säker.

Installera en grind

En grind kan hindra små barn från springa ut framför bilen. Att ha en grind vid huset är ett sätt att säkra uppfarten.

Klipp ner grönskan

Vill du ha bättre sikt och även göra så att andra ser dig så kan det vara läge att titta på hur det ser ut precis vid din utfart. Om det är buskar, träd och häckar där som skymmer sikten kan det vara läge att klippa och såga ner, eller i alla fall ansa, den växtlighet som finns precis vid utfarten.

Ta hand om underlaget

En illa tilltygad uppfart som är gropig är inte bra för varken bilen eller säkerheten. I värsta fall kan guppen göra att du tillfälligt förlorar kontrollen över bilen. Se därför till att fylla alla hål och gropar med grus. Är din uppfart asfalterad och har fått olika typer av skador kan det vara dags för en ordentlig renovering. Om det bara är några få hål i asfalten kan du laga det själv med kallasfalt.

Vintersäkra uppfarten

På vintern, när det blir frostgrader, hjälper det att sanda eller salta din uppfart. Det gör det lättare och säkrare att ta sig runt både med bil, cykel och till fots.

Sätt en kantsten

Att sätta en kantsten som avgränsar körbanan är bra för både de som kör och de som går. Då är det tydligt i vilket område som en bil kan komma farande.

Lys upp din uppfart

Att man ser bra vet vi är avgörande för trafiksäkerheten. Se därför till att man kan se även när det är mörkt. Sverige är under vinterhalvåret tyvärr mycket mörkt och många slarvar med reflexer. Du kan i alla fall ta hand om din uppfart och de människor som vistas nära ditt hus genom att se till att där finns ordentligt med belysing.

 

Vi har stor erfarenhet av asfaltering
5 Feb 2022